perjantai 28. toukokuuta 2021

KUNTAVAALIT 2021 HELSINGISSÄ

 

Julistetaide on vanha taide Suomessakin. Kunnallisvaalien tämänkertaiset julisteet kaduilla, ainakin Helsingissä, ovat pohjanoteeraus siinä lajissa. Missään ei sanota juuri mitään, ja mitään fiilistä ei ole yhdessäkään.


Lajittelen julisteet tässä hölmöimmästä järkevimpään.


Mitäänsanomattomat


1) Asukkaiden Helsinki. Miten niin asukkaiden? Kyllä tämä on rahan ja elinkeinoelämän kaupunki ennen kaikkea. Yläreunan ”lähi”-iskulauseet ovat korneja. Sitä vartenhan kaupunginvaltuusto juuri valitaan, että se tekee päätökset asukkaiden puolesta.


2) Kristallipuolue. Ilo, totuus, rakkaus. Joo.


3) Liike Nyt. Verorahoille vastinetta. Ainahan niille nyt jotakin vastinetta tulee. Voisitte edes kertoa mitä vastinetta haluatte.


Itsestäänselvät


4) Keskusta. Näytetään Keskustan ehdokkaat Helsingissä. Kaikkihan tietävät että Helsinki ei Keskustaa puolueena kiinnosta. Keskustan sydän on maaseudulla ja maaseudun elinkeinoissa. Mutta vanhalla ja suurella puolueella on rahaa yrittää täälläkin. Ilmaislehden mainoksesta löytyy sentään vähän enemmän: ”Meidän Helsinki on kaikkien kaupunki.” Samaa pötyä kuin Asukkaiden Helsingillä. Ja sitten tyhjyyttään kumisevasti: ”Toimiva ja sujuva arki, vireä kaupunki, vihreä ja kestävä kaupunki.” Mitä pötyä. Kahta ensimmäistä kaupunginvaltuutetut eivät mitenkään pysty edistämään, kolmatta eivät suuret puolueet ikinä ole tavoitelleet. Päinvastoin, haluavat rakentaa niin täyteen joka nurmikonpläntin kuin ikinä.


5) Kristillisdemokraatit. Sikäli rehellinen puolue että heti nimi kertoo mitä kannatetaan. Tämä juliste ei kyllä siihen mitään lisää.


6) SFP. No niin, ruotsinkieliset ajavat ruotsin kielen etua, myös politiikassa, kuten elinkeinoelämässä, kulttuurissa, sosiaalipalveluissa jne. Ei siitä tarvitsekaan mitään ääneen sanoa.


Ympäripyöreät


7) SDP. ”Elämäni paras kaupunki.” Hauska kuulla että nekin jotka ovat myös muissa kaupungeissa asuneet, viihtyvät täällä. Entä sitten?


8) Kokoomus. ”Valmiina tekoihin helsinkiläisten parhaaksi.” Epäilemättä. Se on vaan siinä että miten paras ymmäretään. Kokoomuslaisten onkin paras olla kertomatta miten he sen ymmärtävät. ”Sydän on oikealla.” - Muistanpa kuinka 80-luvun yöelämässä nauroin erään hyvän perheen pojan pateettiselle vakuuttelulle: ”Sydän on vasemmalla.” Hän sentään oli kuunnellut terveysopin tunnilla.


Harhauttavat


9) Vasemmistoliitto eli nykyään näköjään vain Vasemmisto. ”Oikeus hyvään elämään kuuluu kaikille.” No, miksi sitten haluatte valtuustoon, jos teillä ei ole mitään valittamista? Tästä ei tiedä onko lause esitetty deskriptiivisessä vai normatiivisessa mielessä, siis kuvailevana vai vaativana. Jos vaativana, kuten kaiketi voi lukea rivien välistä, sitten on kysyttävä: Miten te tuolla porukalla ja Helsingin kaupunginvaltuustossa sitä ihmiskunnan ikuisuuskysymystä muka ajaisitte?


10) Vihreät. ”Ilmastonmuutosta torjuva Helsinki on vihreä.” Tämäkään puolue ei osaa erottaa että miten asioiden pitäisi olla ja miten ne todella ovat. Maailman mitassa rikas huippukuluttava Helsinki nyt ei mitenkään ilmastonmuutosta torju. Puolueen puheenjohta Anni S. kehtaa erikseen pysäkeillä mainostaa olevansa ”sillanrakentaja”. Kaikki ympäristön ja pienen ja kauniin ja ekologisen ja järkevän ja kestävän puolesta olevat vastustavat ja inhoavat Kruunusiltasuunnitelmaa. Se tuhoaa maiseman ja on tolkutonta tuhlausta.


Epäuskottavat


11) Feministinen puolue. ”Rakkaus voittaa pelon.” Sehän on periaatteessa selvää, mitä feministiti ajavat; naisten oikeuksia. Mutta koska ne Suomessa jo ovat niin hyvällä tolalla että ei missään aikaisemmin koko maailmanhistoriassa, tuleekin vaikeuksia esittää mitään konkreettista.


12) Siniset. Tähän julisteeseen on sentään löytynyt tilaa kolmelle ääneen sanotulle vaatimukselle. ”Pysäytetään koulukiusaaminen ja väkivallan kasvu.” Plus pari muuta, jo vähän ympäripyöreämpää. Valitettavasti vain on vaikea uskoa että Siniset kykenisivät asioitaan ajamaan, kun eivät ole edes saaneet enempää ehdokkaita.


13) Eläinoikeuspuolue. ”Eläinkunnan aika.” No taas: Siis onko eläinkunnan aika, vai pitäisikö olla? Tosiasiassahan ei todellakaan ole. Villieläinkannat pienenevät nisäkkäistä ja kaloista hyönteisiin, maailmanlopun tahtia. Jos lihansyönnistä luovutaan, katoavat myös naudat ja siat, ehkä jopa siipikarja. Visuaalisesti vähän parempi juliste. Koko Suomen kartalla on ilmeisesti kaikki ehdokkaat, joita puolueella on koko maassa. Helsingissä näyttäisi olevan neljä.


14) Piraattipuolue. ”Valvotaan poliitikkoja, ei kansalaisia.” Hyvä iskulause. Nämä ovat diginatiiveja, joita huolestuttaa että vakoillaanko heitä verkon kautta. Verkon asioihin tuskin kaupunginvaltuusto voi mitään.


Rehelliset


15) Perussuomalaiset. ”Äänestä Suomi takaisin.” Kaikki tietävät että Perussuomalaisten ykkösagenda on holtittoman maahanmuuton patoaminen. Tätä ei tarvitse tuon paremmin availla. Tämän asian puolesta on Helsingin kaupunginvaltuustossa todella mahdollisuuksiakin vaikuttaa.


16) Ympäristöliike Helsinki. ”Pelastetaan Helsinki.” Kova iskulause myös selitetään julisteen keskellä. ”Viheralueet ja kulttuurihistorialliset ympäristöt on suojeltava rakentamiselta. Rajattoman kasvun ajatukseen perustuvaa kehitystä on muutettava.” Ehdokkaat ovat ”huolestuneet Helsingin hallitsemattomasta rakentamisesta”. Visuaalisestikin kaunis juliste.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti